Sanat ile Büyümek
Erken Çocuklukta Sanat Eğitimi
1 ve 4 Kasım 2021
21.00 - 23.00
Çevrimiçi
Zoom
Kontenjan 25 kişiyle sınırlıdır.
₺ 250 (KDV dahildir)
Sanat ile Büyümek
Erken Çocuklukta Sanat Eğitimi
Erken çocukluk döneminde (0-6 yaş) çocukların çizgisel gelişimleri, evreleri ve katılımcılar için uygulamalı çalışmaların yapılacağı bu buluşmalarda teori ve pratik bir arada ele alınacak.
0-6 yaş ebeveynleri olarak buluşmalarda erken çocukluk döneminde sanat eğitiminin çocuklar için önemi hakkında farkındalık kazanacak ve bu yaş grubunda çokça kullanılabilecek etkinlikler deneyimleyeceksiniz.
1. buluşma - 1 Kasım 2021
-Tanışma
-Herkes eşit, herkes farklı oyunu
-Erken çocukluk döneminde çizgisel gelişim evreleri
-Çocukları destekleyecek atölye önerileri
Atölyemiz tanışmayla başlayıp, "herkes eşit, herkes farklı" isimli bir kağıt oyunuyla devam edecek. Bu oyunun amacı aynı yönergeleri takip eden insanların farklı çıktılara ulaşabildiğini görmek, eşit durumlarda bile farklı olduğumuzu fark etmektir. Bu oyunu temel duygularımızı çizgilerle ifade edeceğimiz bir çalışma takip edecek. ve üzerine konuşulacak. Sonra erken çocukluk döneminde çizgisel gelişim evreleri hakkında bilgi edinecek ve bu süreçte onları destekleyecek atölye önerilerini konuşacağız.
(Malzemeler: A4 kağıt, kalem, isteyen renkli kalemler kullanabilir.)
2. Buluşma - 4 Kasım 2021
-Müziğin rengi atölye çalışması
-Doğadan malzemeler atölye çalışması
-Reggio Emilia yaklaşımı
-Bu yaklaşımı çocuklarla deneyimlemek
-Soru-cevap, paylaşım, kapanış
"müziğin rengi" isimli atölyeyi yaparak, duygularımızın ve çizgilerimizin farklı tarzda müzikler dinlerken nasıl değiştiğini gözlemleyeceğiz. Karşılıklı portre çalışması, Bilgi edineceğimiz bir diğer konu ise Reggio Emilia yaklaşımı olacak. Bu eğitim anlayışının tarihçesi ve eğitime yaklaşımı hakkında sohbet edeceğiz. Atölyeyi sonlandırmadan önce Reggio Emilia yaklaşımı üzerine çocuklarla sanat deneyimlerimi paylaşacağım. Son olarak da soru-cevap şeklinde merak ettiklerinizi konuşacak ve deneyim paylaşımında bulunacağız. (Malzemeler: 35x50 resim kağıdı, pastel boya, A4 kağıt desen kalemi 2B)
Katılımcı sayısı 10-25 kişi arasında olacaktır.
Kolaylaştırıcı Hakkında
Fırat Bingöl
2014’te Dicle Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. İlk olarak 2001 yılında Diyarbakır’da, sokakta çalışan çocuklar ile sanat eğitimi üzerine çalışmalar yaptı. Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği ile tanışmak hayatında bir dönüm noktası oldu. Dernek aracılığıyla çocuklar için sanat eğitimi, pedagoji, çocuk hakları ve Reggio Emilia yaklaşımı üzerine eğitimler aldı. Bu doğrultuda sokaktaki çocuklar ile birebir sanat eğitimi deneyimi yaşadı.
Aralıksız 19 yıldır Türkiye’nin birçok şehrinde; sivil toplum kuruluşları ile birlikte sosyal dışlanmaya maruz kalmış, zorunlu göç etmiş ve mülteci kamplarında kalan çocuklarla çalıştı. Birçok özel okul, sivil toplum kuruluşu, akıl hastanesi, hapishane, sanat kurumu ve müzede sanat atölyeleri yaptı.
2012’de Dalgın Sular çizgi roman dergisi için kurucu üye, çizer ve eğitmen olarak çalıştı.
2014’de İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali Atölye Program Ekibi’nde yer aldı. 2013-2014 yılları arasında (TANDEM) Kültür Yöneticileri Değişimi Türkiye (TR) – Avrupa Birliği (AB) Aynen/Einen Hip Hop Projesi’ni yürüttü.